Tropikalna wegańska owsianka z kiwi

Tropikalna wegańska owsianka z kiwi

Kremowa i pyszna owsianka, z dodatkiem gorzkawego tahini i kwaskowatego kiwi – taka różnorodność smaków może oznaczać tylko jedno – będzie pysznie!

Dodatek kiwi sprawia, że smak jest bardziej żywy i taka owsianka znakomicie nada się jeśli nie lubisz bardzo słodkich śniadań.

Tropikalna owsianka z kiwi

Składniki:

  • 5 łyżek płatków owsianych górskich
  • szklanka napoju sojowego (pamiętaj, żeby był fortyfikowany wapniem!)
  • 3 duże daktyle
  • 1 kiwi
  • łyżeczka tahini
  • kostka gorzkiej czekolady 

Sposób przygotowania:

  1. Daktyle posiekaj i ugotuj na mleku razem z płatkami – około 5-7 minut do osiągnięcia lekko kremowej konsystencji.
  2. Zdejmij owsiankę z kuchenki i wymieszaj z tahini.
  3. Całość przelej do miseczki i udekoruj plastrami kiwi i kawałkami czekolady.

Ważne – kiwi w owsiance na klasycznym mleku krowim robi się gorzkie! Zawiera ono enzym – aktynidynę, która rozkłada białka zwierzęce, powodując gorzki smak mleka. Dlatego właśnie w przepisie używamy mleka sojowego.

Jeśli jednak chcesz użyć zwykłego krowiego mleka, sparz pokrojone kiwi wrzątkiem – doprowadzi to do dezaktywacji enzymu, dzięki czemu owsianka nie zrobi się gorzka. Tak samo możesz postąpić, jeśli chcesz dodać kiwi do galaretki – aktynidyna rozkłada też żelatynę (która jest białkiem zwierzęcym) więc po sparzeniu kiwi, galaretka sprawnie zastygnie.

Do tej owsianki świetnie będzie pasować też mango lub banan. Jeśli nie lubisz tahini, możesz je z powodzeniem zastąpić zwykłym masłem orzechowym lub orzechami.

Smacznego!

Dodaj komentarz